Uppföljning

Värmdö logo.png
 

Så här efter valet och inför en ny mandatperiod kan det vara bra att sammanfatta vad kommunen har lovat att göra åt utsläppen av tungmetaller från Ekobacken till Farstaviken.

De viktigaste löftena gavs vid informationsmötet i Oxstallet den 25 augusti, då det hölls en politisk debatt inför valet. I den debatten utfärdade kommunledningen — genom ordförande i miljö-, bygg- och hälsovårdsnämnden Lars-Erik Alversjö (M) — ett antal löften.

  1. Det mest övergripande är att alla utsläpp av förorenat vatten genom röret, inklusive lakvatten från tippen, ska upphöra senast i augusti år 2021. På vägen mot det målet lovades dessutom tre saker i närtid:

  2. Analyser av sediment vid badplatser ska publiceras på kommunens hemsida omgående.

  3. Senast en vecka efter valet ska JM presentera en handlingsplan för hur utsläppen av tungmetaller från berget med krossad sten ska stoppas och vad som ska göras med stenen.

  4. Utsläpp av vatten från JM:s bergkross ska stoppas under “senhösten”.

Stängröret.se ser fram emot att följa upp dessa löften, men det verkar inte börja bra. Såvitt vi kan se finns ännu inga analyser av sediment från Farstaviken publicerade på kommunens hemsida och kommunen har heller inte svarat på en förfrågan om var analyserna finns.

När det gäller handlingsplanen är läget oklart vad som egentligen har hänt eftersom ärendet inte har diarieförts. Det finns inga handlingar. Men den 11 september (dvs veckan efter valet) beslutade Värmdö kommun att förelägga JM att senast 15 december analysera hur mycket gifter som läcker ut ur stenhögen och annan mark som JM exploaterar i området (sid 105-106). Enligt mail från Värmdö kommun pågår nu analyser av stenen. Mer om det i ett kommande inlägg.

Även det tredje löftet verkar därför hänga i luften. Utan handlingsplan lär det bli svårt att stoppa utsläppen från stenhögen och“Senhösten” får nog anses vara slut kring 1 december.

Ska vi gissa att det behövs fler utredningar?

Du kan höra Lars-Erik Alversjö på en inspelning från mötet (om du inte vill höra hela debatten kan du scrolla till 34:00 och 40:50).


Tre år av utredning

Skärmavbild 2018-10-03 kl. 00.57.19.jpg

Den 28 september 2015 anmälde Farsta Slottsviks samfällighetsförening till Värmdö kommun att dikesvattnet vid Ekobacken verkade kraftigt förorenat. Det har alltså gått tre år sedan problemet uppmärksammades. Tre år av utredningar, utredningar och fler utredningar medan tungmetallerna fortsätter att helt ohindrat rinna ut i Farstaviken.

Äntligen ett stoppdatum!

Oxstallet 25 augusti.jpg

En av många fördelar med att leva i en demokrati är att det hålls val där politiska partier kan tvingas ge tydliga svar. I den politiska debatten i Oxstallet 25 augusti fick vi som var där äntligen någorlunda besked från en majoritet av partierna om när de vill att utsläppen av tungmetaller till viken ska vara stoppade.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet var eniga om att det krävs ett tydligt mål för att det ska hända saker och hyfsat överens om att de vill stoppa utsläppen till viken genast (så snart det går) genom tillfälliga åtgärder, men senast 31 december 2019 om de får bestämma. Mikael Lindström (S) darrade lite på det men pressades av MP och V som var desto tydligare.

Inom alliansen var det lite brokigare. Moderaten Lars-Erik Alversjö, ordförande i bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden, släppte en bomb och lovade att alla utsläpp av tungmetaller till viken ska upphöra inom om tre år. Utöver det undersöker kommunen nu om det finns tillfälliga lösningar som gör att utsläppen kan minska eller upphöra tidigare.

Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet höll en låg profil och verkade lite överrumplade av storebrors plötsliga omsvängning vad gäller stoppdatum. Inledningsvis fortsatte de lite halvhjärtat på den hopplösa gamla allianslinjen om att allt först måste utredas färdigt (när det nu ska bli). Längst gick Liberalerna som menade att även själva ansvarsfrågan måste utredas färdigt och beslutas i domstol innan utsläppen kan stoppas. Men i slutänden ordnade allianspartierna in sig i M-ledet och ställde lite avvaktande upp på den nya linjen.

Det innebär att det nu finns en politisk majoritet i kommunen för att röret i praktiken ska stängas senast sommaren 2021, men förhoppningsvis tidigare. Efter det ska det bara vara rent vatten som rinner i ledningen och diket!

Äntligen har vi fått ett stoppdatum!

Stängröret.se hoppas att utsläppen stoppas långt innan 2021. Enligt länsstyrelsen finns det möjlighet att använda tillfälliga reningsanläggningar, vilket Lars-Erik Alversjö först avfärdade men sedan sa att kommunen redan tittar på.

En av de viktigaste uppgifterna för kommunen nu är att ställa krav på JM att täcka över berget med krossad sten som ligger uppe vid tippen. Två av varandra oberoende rapporter pekar ut bergkrossen som källan till de extremt höga nivåerna av tungmetaller i det dikesvatten som leds ner i röret och sedan ut i viken. Stenen består enligt rapporterna av en ovanlig bergart som fäller ut tungmetaller när den krossas och exponeras för syre, så kallad sulfidmineral. 

JM:s berg av krossad sulfidmineral vid Ekobacken.

JM:s berg av krossad sulfidmineral vid Ekobacken.

Stenhögen innehåller mycket stora mängder tungmetaller som riskerar att sköljas ut i Farstaviken när höstregnen sätter igång. I den frågan var Lars-Erik Alversjö ganska svajig men sa att det finns någon sorts inofficiell och odokumenterad överenskommelse med JM och att de ska återkomma med "en handlingsplan" inom två veckor.

En annan viktig åtgärd som politikerna verkar glömma i hela den spännande diskussionen om gifterna i dikesvattnet är naturligtvis kraven på rening av lakvattnet från Villeroy & Bochs soptipp. Som stängröret.se har skrivit vid flera tillfällen har kommunen utfärdat ett föreläggande om att vattnet "vid behov"ska renas så att det inte "orsakar negativa effekter på Farstaviken". Det är en riktig slamkrypare som kan tolkas på olika sätt – föreläggandet behöver nu tydliggöras eftersom det finns enighet om att utsläppen av tungmetaller helt ska upphöra.

Tack vare en hjältemodig insats av Micke Keysendal finns nu hela debatten upplagd på Facebook.


Full uppställning i valdebatt om Farstaviken

Oxstallet skylt IMG_0256.jpg

Lördag 25 augusti kl 12-14 är det informationsmöte och politisk debatt i Oxstallet på temat när ska utsläppen av gifter stoppas och vad vill politikerna med Farstavikens framtid. Det är Farsta Slottsviks samfällighet som arrangerar och alla är välkomna.

Mötet börjar med en uppdatering av vad som har hänt sedan våren med utsläppen. Vad gör kommunen, Villeroy & Boch, JM, länsstyrelsen, samfälligheten och andra? Sedan blir det en fikapaus innan kommunens politiker får svara på när röret ska stängas och vad de vill på längre sikt med Farstaviken.

Från politiskt håll är det nästan full uppställning och vi hoppas på livliga diskussioner, men framför allt tydliga svar! Här blir det även utrymme för frågor från publiken. Föjande politiker och partier har anmält att de kommer:

Deshira Flankör, kommunstyrelsens ordförande (M), Lars-Erik Alversjö, ordförande i bygg-, miljö- och hälsovårdsnämnden (M), Ann Fylkner, ledamot i bygg-, miljö- och hälsovårdsnämnden (M), Mikael Lindström, oppositionsborgarråd (S), Hanna Torell, språkrör (MP), Filip Joelsson, språkrör (MP), Staffan Sundberg, ersättare i bygg, miljö- och hälsovårdsnämnden (MP), Fredrik Sneibjerg, kommunalråd (L), Lars Öhrman, ledamot i bygg-, miljö- och hälsovårdsnämnden (L), Ulf Falkenberg, ersättare i bygg- miljö- och hälsovårdsnämnden (L), Mica Nordström, kommunfullmäktige (L), Kristina Lång (C), Miranda Ahlers (C), Per-Olov Fransson (KD), Bertil Krakenberg (V), Liv Simonsen (V).

 

Oxstallet är en gul envånings tegelbyggnad på Odelbergs väg, alldeles bakom återvinningsstationen i Farsta Slottsvik.


Samfälligheten hotar att stänga röret

Rörets dragning utmärkt på fastighetskarta. Den färgade delen av kartan utgör Farsta Slottsviks samfällighet.

Ungefär hälften av det kilometerlånga röret från Ekobacken till Farstaviken går under mark som tillhör Farsta Slottsviks samfällighetsförening (FSS). Sedan JM övertog marken för ett tjugotal år sedan har Villeroy & Boch haft rätt att använda röret enligt två servitutsavtal som även följde med när FSS övertog marken av JM 2016.

Enligt avtalen har Villeroy & Boch rätt att "bortleda lakvatten" från tippen genom röret och diket. V&B ska stå för all drift, underhåll och reparation av anläggningen samt alla kostnader förknippade med det.

Men sedan åtminstone 2016, och troligen tidigare, används röret för att leda bort allt möjligt dagvatten från Ekobacken, inte minst det kraftigt förorenade dikesvatten som har varit aktuellt i debatten på senare år. Samtidigt har skötseln av anläggningen varit undermålig, vilket har lett till kraftiga översvämningar och läckage.

I ett brev till V&B menar FSS styrelse att V&B under en längre tid väsentligt har brutit mot avtalen, vilket innebär att avtalen kan hävas om inte rättelse sker. FSS ställer nu krav på att V&B ska följa avtalens villkor senast 1 januari 2019, annars kommer de att sägas upp och röret att stängas. I brevet kräver FSS:

1. Dagvatten får inte ledas genom röret. Sedan 2016 har upp till 80 procent av det vatten som går genom röret varit dagvatten från Ekobacken. Servitutet gäller endast lakvatten. Från 1 januari får endast lakvatten ledas genom röret så som det anges i avtalet.

2. Lakvattnet ska motsvara normer. Lakvattnet innehåller mycket högre nivåer av tungmetaller än vad lakvatten kan förväntas göra enligt Naturvårdsverkets karaktärisering. Från 1 januari får endast lakvatten ledas genom röret om V&B kan visa att det inte innehåller mer gifter än vad som enligt norm kan förväntas av lakvatten och de nivåer som anges i kommunens dagvattenpolicy.

3. Vattnet får inte släppas ut inom FSS fastighet. Röret och diket mynnar i ett vattenområde som tillhör FSS fastighet. Avtalet ger V&B rätt att använda röret för att "bortleda lakvatten" – men inte att släppa ut vattnet inom FSS fastighet. Från 1 januari 2019 får inte vatten från röret släppas ut inom FSS fastighetsgränser.

4. Förorenad mark ska saneras och anläggningens underhåll skötas. Enligt avtalet har V&B skyldighet att underhålla anläggningen och stå för kostnaderna. Den mark som kan vara förorenad till följd av vanskötsel ska undersökas senast 1 januari 2019 och vid behov saneras senast 1 juli samma år. Det gäller främst området mellan Odelbergs väg och Farstaviken, samt i korsningen Idrottsvägen/Godenius väg, men även andra områden kan vara aktuella.

Om inte V&B säkerställer att villkoren i avtalen efterlevs före 1 januari 2019 anser FSS styrelse att avtalen är ogiltiga och förbehåller sig rätten att med omedelbar verkan "stänga ledningen för bortforsling av vatten".

Utöver dessa två avtal finns inga avtal som ger V&B, JM, kommunen eller någon annan rätt att använda röret.


Länsstyrelsen tar kommunen i örat

Stängröret.se träffade handläggare på länsstyrelsen i juni och de uttryckte då sin oro för Farstaviken och utvecklingen med utsläppen från röret. Nacka Värmdöposten publicerade igår en bra artikel om länsstyrelsens inställning och vilka problem de ser.

"Här har vi en kraftig antydan om att det pågår en allvarlig skada mot miljön, eventuellt även mot hälsan, från Ekobacken. Vi känner att kommunen inte tar sitt ansvar som tillsynsmyndighet. Det är allvarligt, säger Johannes Knulst, miljöhandläggare på länsstyrelsens miljö­analysenhet."

Nu överväger länsstyrelsen att upprätta ett tillsynsärende mot kommunen för hanteringen. Du kan läsa artikeln här:

Konsten att laga ett berg

Nästan som nytt igen...

Nästan som nytt igen...

Många saker är lättare att förstöra än att laga. Berg är en typisk sån sak. Som stängröret.se skrev igår har markägaren (JM) fått kommunens tillstånd att spränga mer berg vid den övergivna bussdepån, trots att tidigare sprängning av berget misstänks vara en av huvudorsakerna till de extrema nivåerna av tungmetaller i dagvattnet från Ekobacken.

Farsta Slottsviks samfällighetsförening skrev till kommunen och begärde att sprängningarna skulle upphöra. Sent igår eftermiddag kom ett svar där kommunen meddelade att sprängningen, enligt tjänstepersonens bedömning, inte kunde orsaka förorening. I själva verket var det nog positivt för dagvattnet.

"Hej. Vi har givit villkor i marklovet gällande dagvattenhantering. Denna fastighet är så belägen att sprängningen inte bedöms påverka dagvattnet mer än positivt. Om du har några frågor kan du kontakta mig då jag har ombetts utreda dagvattenförhållandena på Ekobacken; detta eftersom problemet inte gäller hela Ekobacken utan endast områden nedströms tidigare förorenad mark."

En självklar fråga är då hur tjänstepersonen ifråga har kommit fram till den slutsatsen och vilket stöd hen har för det. Men något svar på den frågan har inte kommit.

I morse vid 9:30 var platsen tom på folk, men både grävare och spränghattar fanns kvar. Sprängsten låg utspridd över asfalten. Vid 9:45 kom ett par personer som började packa ihop sprängladdningarna och försökte lägga tillbaka sprängstenen där den hade varit. Ungefär. De försökte liksom laga berget igen. Vid 12-tiden var platsen övergiven igen.

Fortsättning följer.
 

Mer sprängning på Ekobacken

Under dagen uppstod en mindre skogsbrand i närheten av sprängningarna på Ekobacken

Under dagen uppstod en mindre skogsbrand i närheten av sprängningarna på Ekobacken

Villeroy & Boch har låtit Tyréns utreda varför dikesvattnet på Ekobacken innehåller så höga nivåer av tungmetaller och deras slutsats är att det kommer från sprängningen av berg i området och bergkrossen som ligger intill tippen. Teorin är att berget i området består av en ovanlig bergart med extremt höga nivåer av metaller.

Kommunen har nu övertagit den utredningen och håller med om Tyréns slutsats. För ett par veckor sedan hölls ett informationsmöte där Lars-Erik Alversjö, ordförande i miljönämnden, beskrev sprängningarna och bergkrossen som huvudspåret. Nämnden har också tillsatt en styrgrupp som ska koordinera arbetet med att reda ut situationen och få ordning på Ekobacken.

Det verkar gå sådär. Igår påbörjades nya sprängningar vid bussdepån eftersom det ska byggas ett kontorshotell där och sprängningarna fortsatte idag. 

Farsta Slottsviks samfällighetsförening kontaktade kommunen och påpekade att det verkar ogenomtänkt att spränga mer berg i området om det är den verksamheten som tycks leda till kraftig förorening. 

"Med anledning av den pågående utredningen om höga nivåer av tungmetaller i dagvattnet på Ekobacken och de starka misstankarna om att källan till dessa är sprängning i området verkar det klart olämpligt att spränga mer i samma område.

Styrelsen för Farsta Slottsviks samfällighetsförening uppmanar Värmdö kommun att säkerställa att inte fler sprängningar görs i området förrän utredningen är avslutad och misstankarna kan avfärdas."

Om det stämmer att gifterna kommer från sprängningsarbetet är det rimligt att mer sprängning leder till mer gifter. Svaret blev att markägaren har fått kommunens tillstånd att spränga. Punkt.

"De har fått ett marklov från vår byggenhet, handläggaren på ärendet heter (xxxx) om du har fler frågor om just det lovet. Jag har mailat vidare informationen till honom."

Under dagen verkar det även ha uppstått en liten markbrand i området, möjligen till följd av sprängningen. 

Att kommunen med ena handen säger att den försöker stoppa utsläppen och med andra handen skriver ut godkännanden om nya sprängningar visar tydligt ett av problemen med styrgruppen: de andra nämnderna har inte koll på vad styrgruppen i miljönämnden håller på med. Eller bryr sig inte. Det är hög tid att frågan lyfts till kommunstyrelsen!

 

 

"Det viktiga är målet, inte datumet"

Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M) framför en skylt i Farstaviken i april. Texten har målats över efter att kommunen utfärdade ett föreläggande med hot om 150 000 kr i böter – kommunens enda föreläggande mot olagliga skyltar under hela …

Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M) framför en skylt i Farstaviken i april. Texten har målats över efter att kommunen utfärdade ett föreläggande med hot om 150 000 kr i böter – kommunens enda föreläggande mot olagliga skyltar under hela mandatperioden.

Måndag den 18 juni kl 17–18 höll kommunen ett informationsmöte om utsläppen av tungmetaller till Farstaviken genom Villeroy & Bochs lakvattenrör: Som Stängröret.se tidigare har skrivit har kommunen nu tillsatt en ny utredning om problemet.

Tyvärr innehöll informationsmötet ingen ny information. I fokus för det fortsatta arbetet ligger fortfarande dagvattnet i dikena. Lakvattnet från tippen verkar alla tro ska försvinna av sig självt på något sätt nu när övertäckningen är klar.

Lars-Erik Alversjö, ordförande i kommunens miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnd, valde att låta tillförordnade samhällsbyggnadschefen Lars Fladvad leda mötet. Lars är projektledare för den nya utredningen och det blev mycket prat om organisation, struktur och (fortsatt) utredning.

Han presenterade förtjänstfullt det fortsatta arbetet med utredningen och menade att utsläppen nu är en av kommunens högsta prioriteringar. Han visade kartor över röret och beskrev både processen och alla möjliga problem som finns med dagvattenlösningen vid Ekobacken. Komplicerat var ett ord som ofta nämndes.

Men han kunde inte svara tydligt på den avgörande frågan om när utsläppen av tungmetaller till Farstaviken ska upphöra. Först måste allt utredas och det är, som sagt, komplicerat,

En del kan nog göras på vägen menade han, men i slutet av 2019 hoppas han att det finns en plan och att det är tydligt vilka åtgärder som ska genomföras. En sorts bortre gräns verkar vara år 2027 då det finns EU-krav som innebär att viken måste ha en god kemisk och biologisk status.

På en fråga från Socialdemokraterna svarade kommunens miljöavdelning att de åtgärder som föreslås av utredningen"potentiellt" kan överklagas i "flera år" om de beslutas av kommunen. Med den här planen kan det alltså dröja många år innan "gifterna upphör" som kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M) har lovat.

Kommunen har nu tagit prover på badvattnet vid några platser i viken, men det var inte riktigt tydligt var proverna har tagits. Troligen vid Kalsongberget och bryggan nedanför Farsta slott.

Analyserna visade att miljökvalitetsnormerna bara överskrids för "några ämnen" (vilket presenterades som något positivt) men någon närmare beskrivning av vilka ämnen det gällde eller hur mycket gränsvärdena överskrids fick vi inte. Några sedimentprover har inte tagits, trots att detta, enligt många, är det viktigaste. När människor badar rör de ju ofta upp sedimenten.

När det gällde varför det giftiga dagvattnet i dikena vid Ekobacken har kopplats in på lakvattenröret som leder ut i Farstaviken sa kommunen att de inte vet vem som har gjort det. Det är inte kommunen i alla fall, menade en tjänsteperson efter mötet. Återstår alltså...?

Ett nytt problem som belystes av en publikfråga gällde det berg av krossad sten som ligger uppe på Ekobacken och misstänks vara en av källorna till det giftiga dikesvattnet. Om stenen innehåller höga nivåer av metaller bör den ju inte användas till utfyllnad och kommunen lovade att ha koll på det. Någon påpekade att stora mängder redan har använts vid ett skyddsobjekt i Brunn, men frågan om det lämpliga i detta blev obesvarad.

Kommunen hade bullat upp med stenprover som ingen var intresserad av att titta närmare på och luften gick ur det hela efter en dryg timme.

På en fråga från Stängröret.se i slutet av mötet menade Lars-Erik Alversjö att han helt enkelt inte vet när utsläppen av metaller kan upphöra. "Det viktiga är målet, inte datumet" slog han bestämt fast och menade att ingen kan lova ett datum när det tar slut.

Gifterna ska upphöra sa Bill. Datumet är inte viktigt sa Bull.


Alliansen röstar nej till mätningar och anmälan

Vid dagens möte i kommunstyrelsen lämnade Socialdemokraterna in ett ärende med anledning av utsläppen i Ekobacken och genom röret till Farstaviken. Det handlade om fyra punkter som partiet yrkade på:

De två första punkterna innebar att kommundirektören ska granska hur nämnderna i Värmdö kommun har hanterat frågan och överta ansvaret för utredningen av utsläppen på Ekobacken. Av allt att döma var det ett försök att hissa frågan till en högre instans och att ifrågasätta hur ärendet har skötts. Partiet har ju tidigare föreslagit att en haverikommission ska granska hanteringen.

I den tredje punkten föreslog partiet att kommunen utför regelmässiga provtagningar av vad som finns i vattnet vid rörets utlopp i viken. Det borde ju vara en självklarhet, men hittills har inte kommunen genomfört någon provtagning där och det är ytterst oklart vad som egentligen kommer ut ur röret.

Det fjärde förslaget var att utsläppen vid Ekobacken ska anmäls till miljöåklagare. Kommunen har enligt lag skyldighet att anmäla till miljöåklagare när det ens kan finnas en misstanke om brott mot miljöbalken eller annan lagstiftning.

Alla förslagen fick stöd av Miljöpartiet men röstades ner av Alliansen.