Gisslet med olagliga skyltar

Skylten som fick kommunen att rycka ut.

Skylten som fick kommunen att rycka ut.

Skyltar som sätts upp olovligt är ett problem på flera sätt. De kan störa omgivningen och, framför allt, de kan innebära en trafikfara. Bilister som sitter och läser skyltar är inte alltid uppmärksamma på trafiken. Olagliga skyltar är dessutom ett växande problem enligt Trafikverket och det märks inte minst på Värmdö – särskilt på Grisslingerakan där det ständigt dyker upp nya reklamskyltar för det ena och andra.

Mot den bakgrunden var det, enligt vissa, inte förvånande att Värmdö kommun, bara tolv timmar efter att två skyltar som uppmanar kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör att stoppa utsläppen av gifter till Farstaviken, skickade ett föreläggande om att skyltarna måste tas bort. Det var inte heller ovanligt, sades det, att hota med böter på 150 000 kronor. Det fanns ingen politik i det, det visar bara, menades det, hur effektiv kommunen är i bekämpningen av gisslet med olagliga skyltar.

Det kan invändas att skyltarna i Farsta Slottsvik knappast utgjorde en trafikfara. Vägen som går förbi skyltarna är en bussgata och annan trafik är förbjuden. Dessutom är hastighetsbegränsningen 30 km/tim. Förvisso kunde någon uppfatta dem som störande, men en bred majoritet av de som såg skyltarna var positiva.

Men lagar är till för att följas och kommunen ser strängt på oskicket. Därför var det inte förvånande att bygg- och miljöavdelningen så snabbt daskade fram ett föreläggande. Det var en rutinåtgärd.

Då är det rimligt att fråga sig: hur många sådana förelägganden delas ut av Värmdö kommun varje år? Stängröret.se bad därför kommunen om en lista med uppgifter över alla förelägganden mot olagliga skyltar som har utfärdats de senaste fyra åren och vilka vitesbelopp som har angetts.

Svaret är: ett (1). Och 150 000 kronor.

Skärmavbild 2018-05-25 kl. 18.14.12.jpg

Det är uppenbarligen skillnad på skylt och skylt. Den som anar en politisk bakgrund bakom föreläggandet må vara förlåten.


Samfälligheten överklagar "skyltar utan budskap"

Skylt!

Skylt!

Också skylt?

Också skylt?

Den 17 maj mottog Farsta Slottsviks samfällighetsförening (FSS) ett föreläggande från kommunen att "ta ner de olovligt uppsatta skyltarna vid skateboardrampen". Det var ett lite oväntat beslut eftersom skyltarna inte finns längre, vilket kommunen visste och hade bekräftat. Men tjänstepersonernas beslut att lägga ner ärendet verkar inte ha fallit politikerna i smaken.

Därför tog bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutet att kräva att skyltarna skulle tas ner ändå, trots att de inte finns. De enfärgade plywoodskivor, där det tidigare hade funnits en uppmaning till kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör att stoppa utsläppen till Farstaviken, skulle ses som "skyltar utan budskap".

Politikerna i nämnden körde därför över tjänstepersonernas beslut och bestämde att plywoodskivorna skulle tas bort inom 30 dagar, annars skulle samfälligheten få böta 150 000 kronor.

Samfälligheten överklagar nu kommunens beslut till länsstyrelsen. FSS anser med stöd av definitionen av begreppet skylt i 1 kap 7b§ plan- och byggförordningen (2011:338) att det inte finns några skyltar att ta ner. Skyltar har per definition ett budskap. Utan budskap – ingen skylt. En enfärgad plywoodskiva är inte en "skylt utan budskap".

7 b § Med skylt avses i denna förordning en skylt, tavla, bildskärm, flagga, ljusprojektion eller liknande med syfte att förmedla reklam, information eller liknande.

En bättre plan röstas ner

Som Stängröret.se skrev om i ett tidigare inlägg har allianspartierna i bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden röstat igenom en ”styrgrupp för utredning om hanteringen av dag- och lakvattnet i området mellan Ekobacken och Farstaviken”. Förslaget var att styrgruppen skulle ledas av ordförande Lars-Erik Alversjö (M) och vice ordförande Birgitta Rynnert (S).

Men så blev det inte. Socialdemokraterna ansåg inte att det behövs en separat styrgrupp och de höll inte heller med om planens målbeskrivning eller upplägg. De yrkade istället:

1. Förvaltningen ges i uppdrag att utreda ansvaret för föroreningarna i vatten som når Farstaviken från Ekobacken och föreslå åtgärder, samt parallellt anmäla utsläppen till miljöåklagare. Utredningen kan vara en del av det arbete kommunstyrelsen uppmanas starta. Uppdraget redovisas till bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden senast i augusti 2018.

2. Hemställa hos kommunstyrelsen att omedelbart samordna en utredning av hantering av dag- och lakvatten i området mellan Ekobacken och Farstaviken i syfte att stoppa föroreningarna snarast och vid behov inrätta nödlösningar för att akut magasinera och rena det förorenade dagvattnet. Motsvarande problematik kan även uppstå i andra projekt, exempelvis Kil, varför kunskapsöverföring även bör ske.

Det var ett förslag som hade haft större chanser att leda till bra resultat, men det röstades ner av majoriteten (M, L, C och KD). Följaktligen ville inte Socialdemokraterna sitta i styrgruppen utan budet gick till Miljöpartiets ledamot som tackade ja.

Nu har vi alltså en styrgrupp som är helt parallell med nämnden och som leds av två partier med diametralt olika åsikter om vad som ska göras. Det kan bli underhållande men verkar inte så framkomligt.

Socialdemokraterna har istället gått vidare på egen hand och kräver nu en haverikommission kring röret.

Alliansen tillsätter styrgrupp

På bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens möte 22 maj lade ordförande Lars-Erik Alversjö (M) fram ett komplicerat och svårfångat förslag om att skapa en ”styrgrupp för utredning om hanteringen av dag- och lakvattnet i området mellan Ekobacken och Farstaviken”.

Enligt förslaget skulle han själv och nämndens vice ordförande, Birgitta Rynnert (S och boende i Farsta Slottsvik), utgöra styrgruppen. Sedan skulle det finnas en projektledning, en ”samverkansgrupp” bestående av V&B och JM, en ”arbetsgrupp” med tjänstepersoner från kommunen och experter samt en ”referensgrupp” som skulle informeras (boende).

Det är ett gåtfullt upplägg eftersom det blir helt parallellt med nämnden.

Skärmavbild 2018-05-22 kl. 23.17.44.png
 

Stängrörets bedömning av förslaget är att det bara tjänar ett syfte: att desarmera frågan inför valet och efter valet samt att få med alla på båten (Alversjös båt).

Genom att binda upp S till styrgruppen skulle Alversjö undvika att det blev allvarliga konflikter kring frågan. Hela utvecklingen skulle styras av projektledningen som står under styrgruppens befäl och följer den plan som gäller. Frågan skulle avpolitiseras. Ett andra syfte kan vara att han vill att det ska se ut som att kommunen ”gör något”.

Stängröret.se ser två stora problem med förslaget:

1. Ambitionsnivån i den föreslagna planen är mycket låg. Arbetet riskerar att bli en långbänk som bara leder till fler utredningar (som om det inte finns tillräckligt många för att agera) och verkningslösa mål.

2. Processen saknar all transparens och deltagandet är begränsat till  kommunen (styrgruppen), Villeroy & Boch, JM och okända experter.

Dessutom är det rimligt att fråga sig vad det hela ska vara bra för? Det finns ju en bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnd som ska hantera frågan...

Planen

Den plan för arbetet som föreslås i dokumentet är riktigt dålig. Den innebär fler utredningar och en process utan slut och dessutom verkar Alversjö ha glömt att både han och Deshira Flankör har lovat att utsläppen "ska upphöra".  Målbeskrivningen innehåller den ökända slamkryparen med lydelsen att utsläppen genom röret inte ska ”ha negativ påverkan på Farstavikens vatten eller sediment”.

De som har följt debatten vet att detta bara betyder att den kraftigt förorenade viken inte ska bli ännu mer förorenad.

Enligt planen verkar det kravet nu gälla allt vatten som kommer ut ur röret och det kan börja gälla i slutet av 2019. Men det antas inte ge några snabba resultat utan kräver många år av mätningar i viken för att klargöra om det vatten som släpps ut ger någon negativ påverkan eller inte… Så här beskrivs det i förslaget:

”Med det åtgärder som kommer att presenteras (av styrgruppen, min anmärkning) bedöms påverkan på närmiljö, recipient och bottensediment att landa på en nivå som inte kommer att öka påverkan på vattenkvaliteten. Eftersom det rör sig om långsamma förändringar kommer ett kontrollprogram och en kontinuerlig och långsiktig uppföljning att krävas, vilket också ingår i det beslut som fattats i frågan.”

I klartext: de åtgärder som ska genomföras syftar till utsläppen inte ska ”öka påverkan” på vattenkvaliteten. Vad betyder det? Öka påverkan jämfört med vad? Eftersom det handlar om ”långsamma förändringar” ska det följas upp och kontrolleras länge.

Det tydliggör behovet av att ställa krav på riktvärden vid utsläppet istället för fluffiga kvalitetsmål.

Som tur är var planen inte en del av beslutet och planen behöver förändras, särskilt målbilden. Alla politiska partier har sagt sig vara överens om att utsläppen ska upphöra – då måste det vara styrande för arbetet.

Deltagande

I förslaget anges också att "arbetet genomförs i en samverkansgrupp med företrädare för Villeroy & Boch, JM och kommunen." Ett minimikrav för en demokratisk och transparent process är att de boende i Farsta Slottsvik finns representerade i samverkansgruppen.

I ett brev till den nytillsatta projektledaren Lars Fladvad skrev Farsta Slottsviks samfällighet igår:

"FSS äger och förvaltar gemensamma anläggningar i Farsta Slottsvik, bland annat det mesta av den mark där ledningen är dragen, liksom det vattenområde i Farstaviken där utsläppet mynnar. Vidare är FSS en av de största markägarna i området och vi kan nog även anses vara verksamhetsutövare eftersom en del av vårt dagvatten leds ned i röret. Vi representerar dessutom indirekt cirka 400 hushåll och 1000 boende i området. 

Därmed anser vi att FSS är en självklar och central part i arbetet med att utreda problemen med vattnet, även de delar som anses ligga uppströms vår fastighet. Jag välkomnar kontakten och utgår från att FSS kommer att erbjudas fullt deltagande i arbetet med att kartlägga problemen och föreslå lösningar."

Nu får vi se vad Fladvad svarar.

 

Deshira Flankör: Boende i Farsta Slottsvik har kopplat in sig olagligt

Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör poserar framför skylten som inte längre finns.

Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör poserar framför skylten som inte längre finns.

Deshira Flankör, kommunstyrelsens ordförande, har varit ute och knackat dörr i Gustavsberg idag och fått frågor om när hon ska stoppa giftutsläppen genom röret till Farstaviken. Det hade hon inget svar på men hon skulle ”ta med sig frågan”.

Lite ovidkommande hävdade hon sedan att samfällighetsföreningen i Farsta Slottsvik har kopplat sitt dagvatten till röret och det var olagligt. Anfall är ju bästa försvar sägs det, men såvitt Stängröret.se vet har inget nytt dagvatten kopplats till röret från bostadsområdet sedan det byggdes av JM på 1990-talet och den kopplingen borde ju vara godkänd av kommunen – den finns i alla fall med på detaljplanen.

Stängröret.se vill gärna veta vad du syftar på Deshira Flankör. Vad är det för koppling som är olaglig?

Uppdatering 23 maj

Stängröret.se har fått ett icke-svar från Deshira Flankör i gruppen Politik Värmdö på Facebook. Hon uppmanades då att skicka de underlag som hon har som stöd för påståendet, men hittills har inget kommit.

Skyltar utan budskap

Det är en skateboardramp! Nej, det är ett plank! Nej, det är en SKYLT UTAN BUDSKAP !

Det är en skateboardramp! Nej, det är ett plank! Nej, det är en SKYLT UTAN BUDSKAP !

Nyligen satte de boende i Farsta Slottsvik upp skyltar som uppmanade Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande, att stoppa utsläppen av tungmetaller till Farstaviken. Skivor med texten "Tungmetaller rakt ut i Farstaviken" och "Stoppa gifterna till Farstaviken, Deshira!" monterades på en skateboardramp vid busshållplatsen. Bortsett från budskapet så innebar skivorna även en förbättring av rampen ur säkerhetssynpunkt.

Trots att det har tagit 18 år för kommunen att reagera på de boendes protester mot utsläppen till Farstaviken, tog det mindre än 12 timmar för dem att utfärda ett föreläggande mot skyltarna. Skyltar är allvarliga saker och kräver bygglov. Om de inte togs bort inom 30 dagar skulle Farsta Slottsviks samfällighetsförening, som förvaltar marken där skyltarna sattes upp, få böta 150 000 kronor.

Det vore ju lätt att tolka detta som maktens sätt att tysta folkets röst, men i god ordning målades texterna med uppmaningar till Deshira över. Enligt plan- och byggförordningens 7 b § är en skylt "en tavla, bildskärm, flagga, ljusprojektion eller liknande med syfte att förmedla reklam, information eller liknande." Rimligen upphör skylten att vara en skylt om den inte innehåller en text eller ett budskap.

Det höll tjänstepersonerna på kommunen med om. När skyltarna hade målats över meddelade de att föreläggandet skulle dras tillbaka och tackade för gott samarbete.

Men den politiska majoriteten i kommunen (läs: M) höll inte med. Vid sitt sammanträde den 24 april ansåg majoriteten i bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämden att de enfärgade skivorna fortfarande är skyltar, men "skyltar utan budskap" (vad det nu är) och att föreläggandet fortfarande gäller. Skivorna, som nu bara fyller funktionen att förstärka skateboardrampen, måste tas bort!

Under tiden fortsätter gifterna att forsa ut till Farstaviken. Det gäller att ha rätt politiska prioriteringar. Vad kan vara viktigare än "skyltar utan budskap"?

IMG_9283.JPG

Deshiras skyltar är borta

Det har tagit kommunen 18 år att fatta att vattnet som rinner ut ur röret är giftigt, men när skyltar med Deshira Flankörs namn dök upp vid det som i folkmun har börjat kallas "Deshiras dike" gick det fort. Redan på informationsmötet i Oxstallet den 15 april lovade alla närvarande partier att "utsläppen ska upphöra" och ett par dagar senare bekräftade Deshira att det stämmer. Nu väntar vi på besked när det ska hända.

Men det var inte bara de Moderata kommunikatörerna som var snabba, även kommunens tjänstepersoner visade handlingskraft. Inom tolv timmar efter att skyltarna hade kommit på plats kom det ett föreläggande om att Farsta Slottsviks samfällighetsförening skulle få böta 150 000 kronor om inte skyltarna togs bort.

Enligt bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden, som även ansvarar för det mer långdragna ärendet om utsläppen genom röret, behövs det bygglov för att sätta upp skyltar. Eftersom det inte finns något bygglov måste de genast avlägsnas.

Nu har de boende målat över texten på skyltarna och då är de, enligt plan- och byggförordningen, inte skyltar längre och kräver alltså inte bygglov. Idag har kommunen bekräftat att föreläggandet har dragits tillbaka och tackar "för gott samarbete".

Skärmavbild 2018-04-23 kl. 19.02.50.png

Nu väntar vi på att nämnden ska visa samma snabbhet och goda samarbetsförmåga. Imorgon (tisdag 24 april) har nämnden möte och möjlighet att gå från ord till handling för att rädda Farstaviken.

 

Slemmigt slam

Slammet som kommunen dumpade på odlingsmarken i Farsta Slottsvik har enligt uppgift nu fraktats iväg till en deponi eftersom det var förorenat av tungmetaller. Analysen visar att det innehöll 2-16 gånger mer tungmetaller än vad som tillåts i mark i bostadsområden. 

Skärmbild (9).png
 

Det enda positiva med den här historien är att vi nu vet att dikena är förorenade. Redan i april år 2000 krävde de boende i Farsta Slottsvik att diket skulle analyseras eftersom det fanns risk för förorening. Kravet avfärdades dock av Villeroy & Boch Gustavsberg AB eftersom de menade att vattnet i diket var "harmlöst för människor och djur" och att diket därför rimligen inte kunde vara förorenat.

Riktvärdet baseras på kategorin känslig mark enligt Naturvårdsverkets Riktvärden för förorenad mark (5976) uppdaterad 2016. All mark i bostadsområden och parker klassas som känslig mark.

Analysrapport slam.png

Giftslammet tas bort

IMG_9198.jpg

För några veckor sedan uppmärksammades att kommunen oanmält hade rensat lakvattendiket mellan Odelbergs väg och Farstaviken för att förbättra flödet av förorenat vatten ut i viken. Diket var svårt igenväxt vilket skapade stora översvämningar på odlingsmark som tillhör Farsta Slottsvik i höstas. Det förorenade slam som grävdes upp ur diket lades ut på odlingsmarken och plattades till med grävare. 

Kommunen svarade då att de skulle ta prover på slammet och om det var förorenat av tungmetaller skulle det avlägsnas. Idag dök en grävare upp vid diket igen. Samfälligheten kontaktade kommunen och frågade om det var deras grävare och om det i så fall betydde att de hade fått svar på analysen.

IMG_9213.jpg

Svaret kom snabbt: "vi fick besked i fredags och har fått massorna klassade som förorenade så våran plan är att köra bort dessa till deponi."

Idag har de skrapat ena sidan av diket och fått ihop en stor hög med slam som ligger vid Odelbergs väg och läcker förorenat vatten ner i diket som rinner ut i Farstaviken. 

Vattnet i diket ser värre ut än någonsin. En läns vid utloppet till viken hade kanske hjälpt lite grann och visat någon sorts hänsyn. Kommunen har lovat att skicka provsvaret från analysen.

IMG_9220.jpg
IMG_9237.jpg

Stor enighet: röret ska stängas! Men när?

Oxstallet 1.jpeg

Idag hölls ett informationsmöte om utsläppen av tungmetaller till Farstaviken genom röret. Intresset och uppslutningen var stor från både boende vid Farstaviken och politiker i Värmdö kommun.

Efter en presentation av problematiken med röret och Farstaviken, samt en guidning av utloppet, var enigheten hos de närvarande partierna fullständig: utsläppen av gifter till Farstaviken "ska upphöra". I praktiken innebär det att röret ska stängas eller åtminstone att vattnet som släpps ut ska hålla samma standard som vanligt dagvatten enligt riktvärdena i kommunens dagvattenpolicy.

Tyvärr fanns ingen enighet om när utsläppen ska upphöra, vilket är en ganska avgörande faktor. Oppositionen vill att det ska ske snabbt, medan Moderaterna och Liberalerna ville fortsätta det till synes ändlösa utredandet ett tag till innan de vågar sätta ner foten.

Lars-Erik Alversjö (M), som är ordförande i miljönämnden, lovade dock att återkomma med ett stoppdatum senare i vår.

Ett 70-tal personer kom till mötet i Oxstallet, som var fullt ända ut till ytterdörren och ett 20-tal personer fick tyvärr ingen sittplats utan tvingades att stå längst bak i lokalen. Med på mötet var företrädare för M, S, L, MP, SD och V.

Tyvärr fanns varken KD eller Centerpartiet representerade, men det finns nu en överväldigande majoritet i kommunen för att stänga röret. Frågan är bara när det ska ske. stängröret.se ser fram emot Alversjös och nämndens stoppdatum.