Den 28 september 2015 anmälde Farsta Slottsviks samfällighet utsläppen av förorenat vatten till diken nedanför ”Ekobacken” och vidare till Farstaviken. Inget hände på nästan ett år, då kommunen till slut tog prover och konstaterade att vattnet var kraftigt förorenat av tungmetaller. Det var för 3 116 dagar sedan.
Så, vad har hänt sedan dess? På ett sätt har en hel del hänt. Många utredningar, förelägganden, beslut, domar, löften och stora ord. Många miljoner har lagts på advokater, konsulter, jurister, ekologer, studier, analyser och PR.
Och, naturligtvis, det har varit ”regeringsskifte” i kommunen. Den moderatledda och så motsträviga Alliansen för Värmdö har ersatts av den handfallna Värmdömajoriteten bestående av Socialdemokrater, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. De lovade att kommunen skulle rena vattnet i väntan på att förorenarna själva tvingades ta ansvar.
I praktiken har absolut ingenting hänt. Dikena är lika fulla med skit idag som för åtta år sedan och utsläppen är, så vitt vi vet, lika giftiga. Kommunen mäter inte ens vad som släpps ut i viken.
I höstas tog Länsstyrelsen över tillsynen för soptippen och vattnet, men de kan inte ge svar på när vattnet ska renas. Under tiden verkar kommunens politiker och tjänstepersoner helt ha släppt kontrollen.
Men det finns fler problem, andra utsläppskällor som fortsätter att förorena området nedströms från Ekobacken och Farstaviken. Soptippen är bara en av dem, en annan är JM:s stenhög mitt emot den gamla soptippen och kommunen har fortfarande kvar tillsynen för den.
I höstas dömdes JM att rena vattnet som rinner ut från från fastigheten och enligt ett beslut från kommunen skulle reningen vara igång senast den 1 april. Den 7 april fanns ett par containers på plats, men det fanns fortfarande ingen insamling (eller rening) av vatten.
Kanske kommer anläggningen igång snart, men det har inte börjat så bra. Kommunen säger att reningsverket är klart att gå igång, men det har ”inte ansamlats så mycket vatten i uppsamlingsdammen” att det kan renas och släppas ut.
Det är onekligen lite oroande eftersom vattnet rinner friskt i dikena runt fastigheten. För någon vecka sedan kom det mycket nederbörd, men i uppsamlingsdammen är det fortfarande tomt. Strategin att bara samla in ytvatten räcker nog inte så långt. Eftersom underlaget som stenhögen ligger på består av berg, grus och sand rinner nog huvuddelen av det förorenade vattnet ned i marken och sedan vet ingen vart det tar vägen.
Hur länge ska det få fortsätta?
Förra året fanns det pengar i budgeten för en tillfällig reningsanläggning, samma sak i år. Det finns pengar och det finns teknik – men uppenbarligen finns fortfarande ingen politisk vilja.