Som ni kanske har sett i Nacka Värmdö Posten pågår ett tidigt samråd där JM kan ställa till mer problem för invånarna i Gustavsberg och de som bor i Farsta Slottsvik. Företaget, som har misslyckats totalt med åläggandet att rena vattnet från de giftiga stenhögarna på Ekobacken och i Kil, vill spränga ytterligare 500 kubikmeter så kallat sulfidberg på Ekobacken – och sedan använda 30 000 ton krossat sulfidberg från Kil – för att anlägga ännu en industrifastighet på Ekobacken.
Underlaget för samrådet har satts ihop av advokatbyrån Landahl och är rätt översiktligt. Flera viktiga delar saknas helt medan andra beskrivs skissartat. Man kan utläsa att bergknölar på fastigheten Gustavsberg 1:543, som ligger mellan soptippen och ridhuset, ska sprängas bort. Sedan ska marken fyllas ut med krossmassorna från sprängningen plus 30 000 ton krossat sulfidberg från Kil.
De giftiga krossmassorna ska sedan täckas av en gummiduk för att hindra vatten och syre från att tränga in. Sedan ska ytan asfalteras och bebyggas. Inte direkt sinnebilden av hållbart byggande.
Varför? Det skäl som anges i underlaget är ”eftersom fastigheten är detaljplanelagd för industri behöver marken planas ut för att kunna användas.” Ett mer ärligt svar är nog att JM har blivit ålagda av kommunen att ta bort de krossade stenmassorna från Kil och de måste nu dumpa dem någon annanstans.
Farsta Slottsviks samfällighet (FSS) har skickat in en skrivelse med synpunkter på JM:s förslag. Den viktigaste punkten är kanske att handlingarna från advokatbyrån inte ens nämner vart den nya fastighetens dagvatten ska ta vägen. Drygt 11 000 kvadratmeter ska asfalteras. Det finns en vattenutredning, men den är inte med i underlaget. En begäran från FSS att ta del av utredningen har inte ens besvarats av advokatbyrån.
Genom att detaljstudera en karta som är med i underlaget framgår dock att vattnet, ungefär sju till åtta tusen kubikmeter om året, ska ledas ut i dikena längs Idrottsvägen (mitt emot Palmquists väg) för att sedan rinna ned på samfällighetens vattensjuka äng och vidare ut i Farstaviken. Ännu mer vatten alltså. Marken vid Palmquists väg och ängen längre ned är redan allvarligt hotade av kraftiga översvämningar. Och dessutom (potentiellt) ännu mer förorenat vatten.
Men det är ingen fara med föroreningarna försäkrar advokaterna hos Landahl. De skriver att sprängning och utfyllnad ”inte bedöms medföra någon miljöpåverkan”. Gummiduken ska hindra läckage av förorenat vatten när fastigheten har fyllts ut med giftig sten och dessförinnan, under byggtiden, ska vattnet renas av… JM.
Det är kanske ett något naivt påstående. Minsta reva i gummiduken innebär att vatten kan rinna igenom och möjligheterna att upptäcka det är små. Att sedan laga duken är praktiskt taget omöjligt när fastigheten är bebyggd. Hur JM ska förhindra läckage vid sprängnings- och utfyllnadsarbetet nämns inte ens i underlaget.
Och hur länge håller en gummiduk?
FSS påminner också om att JM:s track record när det gäller rening på Ekobacken inte är direkt lysande:
”Erfarenheterna av hur JM i över tio år har misskött reningen av krossat sulfidberg på den närliggande fastigheten Gustavsberg 1:545 inger inte förtroende. Företaget har konsekvent ignorerat alla krav från samfälligheten och boende, överklagat kommunala förelägganden om rening och till slut installerat en reningsanläggning som inte uppfyller kommunens krav på rening.”
Men det finns fler problem än vattnet. FSS listar sex andra invändningar mot JM:s planer.
Att använda krossat sulfidberg som utfyllnad är helt onödigt. Det motiveras endast av JM:s önskan om att bli av med de giftiga krossmassorna i Kil på ett billigt och snabbt sätt. Det brukar kallas ”dumpning”.
Det pågår en dialog mellan FSS och Värmdö kommun om att göra om den vattensjuka ängen (punkt C i kartan ovan) till en projekterad våtmark för att buffra vattenflödet från Ekobacken och gynna den biologiska mångfalden. Som villkor för detta har FSS krävt att vattnet ska vara rent. Kommunen har sökt statliga bidrag till projektet och är enligt uppgift nära att installera en tillfällig reningsanläggning. men nu hotar FSS att pausa planerna i väntan på hur det går med JM:s nya fastighet.
Idag finns ingen väg fram till fastigheten och någon väg nämns inte heller i samrådet. Frågan är var den vägen ska dras och om eventuella sprängningsarbeten ingår i samrådshandlingens uppgifter om sprängning och utfyllnad.
Inom och i direkt anslutning till fastigheten har det iakttagits en rad intressanta fågelarter, bland annat vinterhämpling, blåhake, buskskvätta, duvhök, mindre strandpipare, dvärgsparv, dvärgbeckasin samt mindre hackspett. Värmdö fågelklubb har sedan en tid haft dialog om att inrätta en ekopark på platsen med Värmdö kommun och Villeroy & Boch, som äger de andra fastigheterna. Planerna omintetgörs eller försvåras av att fylla ut och bebygga fastigheten.
I de vattensamlingar som finns på och i anslutning till fastigheten (se bild ovan) finns en riklig förekomst av större vattensalamander. Salamandern omfattas av EU:s habitatdirektiv och skyddas av artskyddsförordningen.
Sedan 30 år finns ridskola och stall beläget nära fastigheten 1:543. Verksamheten har ca 300 aktiva ridande per vecka och över 400 medlemmar. I områdena norr om Ekobacken och i anslutning till ridhuset finns ett antal ridstigar som är anlagda i samråd med kommunen och markägaren. De används flitigt av enskilda ryttare eller grupper. Några av dessa ridstigar riskerar att förstöras, eller påverkas av de ökade dagvattenflödena.
I dagsläget har Värmdö kommun inget med JM:s planer att göra. Det är länsstyrelsen som ska avgöra hur ärendet hanteras i framtiden. Men om myndigheten ger grönt ljus åt JM att orsaka ännu mer förorening i området är nästa steg att kommunen behöver ta ställning till en ansökan om marklov.
Det är viktigt att veta hur kommunfullmäktige ställer sig till det. Vad vill majoriteten i Värmdö? Vad vill oppositionspartierna? Vill ni tillåta JM att spränga ännu mer sulfidberg på Ekobacken och fylla ut med giftig sten?