I dagarna har länsstyrelsen publicerat ett dokument som vi har väntat på länge: Ansvarsutredningen för Farstaviken. Det är början på en process som förhoppningsvis ska leda till att Farstaviken saneras och blir en levande vik där vi kan bada och fiska.
”Utredningen” är dessvärre bara en översiktlig konsultrapport, men det är i alla fall bra att frågan om Farstavikens framtid äntligen kommer upp på den politiska dagordningen. Den har också vissa bra delar, främst att den tydligt pekar ut Gustavsbergsfabriken, Villeroy & Boch och JM som huvudansvariga för den situation vi har idag.
Det är deras skit som har gjort, och fortsätter att göra, viken till den döda vattenspegel vi har idag. Och de ska tvingas ta ansvar för det.
Men så mycket mer säger den inte. För att kunna gå vidare behövs det, enligt utredningen, en större utredning, en ”huvudstudie”. Den ska gå djupare och kartlägga föroreningarna bättre, avgöra vad som är miljömässigt ”skäligt”, föreslå åtgärder, tidsplan, mål etc.
Men hur den processen ska gå till är oklart i underlaget. Av formuleringarna framstår det som att det är förorenarna själva, JM och Villeroy & Boch, som ska göra det:
”Detta krav [att genomföra en åtgärdsutredning och riskvärdering] bör kunna riktas främst mot JM Värmdöstrand och Villeroy & Boch” skriver utredarna.
Det är helt sjukt om de huvudsakliga förorenarna ska utreda sig själva och beskriva situationen, vad som är skäligt, vilka mål som ska nås och vilka åtgärder som behövs. Det innebär att de får styra över Farstavikens framtid.
Det är som att sätta en brottsling som domare i sitt eget åtal. Självklart har företagen ansvar och ska stå för det, men i förslaget verkar de leda hela processen, det är inte acceptabelt. De ska sitta som åtalade, inte domare.
Nästa vecka ska kommunens nämnd för miljö, hälsa och bygg ta ställning för om de ställer sig bakom utredningen och miljöenhetens synpunkter. Då måste politikerna klargöra att processen för att besluta om Farstavikens framtid ska ledas av kommunen i samarbete med länsstyrelsen, inte av JM och Villeroy & Boch. Processen måste ha politisk förankring, sätta tydliga mål, vara transparent och öppen för alla aktörer.