När ska utsläppen upphöra Deshira?

Skärmavbild 2018-04-10 kl. 21.41.31.png

Efter att de boende i Farsta Slottsvik har placerat ut skyltar med texten "Stoppa gifterna till Farstaviken, Deshira" har kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör nu lovat att "gifterna ska upphöra!". Beskedet måste tolkas som att Moderaterna nu menar att utsläppen av tungmetaller genom röret till Farstaviken ska upphöra, vilket är precis vad många boende har krävt.

Det är ett välkommet besked från Värmdö kommuns politiska ledning, men det innehåller en grundläggande följdfråga: när ska de upphöra? I år? Nästa år? Om tio år?

Hittills har svaret varit att vänta och se, frågan behöver utredas. Hur mycket mer behöver utredas innan kommunen tar ett beslut om att utsläppen ska upphöra vid en viss tidpunkt och varför? Utredningar har pågått sedan 1986 och sedan dess har den ena avlöst den andra. Nu ska det utredas hur övertäckningen av tippen fungerar, varifrån gifterna i dikesvattnet kommer, vilken reningsmetod som är lämpligast och mycket annat.

Kommunen har tidigare förelagt Villeroy & Boch att senast 2019 rena utsläppen från tippen "vid behov". Nu har denna luddiga formulering bytts mot att utsläppen från röret ska "upphöra". Vad är det som hindrar att samma datum gäller för den nya formuleringen?


Hetsjakt?

STOPPA GIFTERNAa.jpg

Vice ordförande i Moderata ungdomsförbundet i Värmdö, Markus Schill, går till angrepp mot de boende i Farsta Slottsvik sedan de har spikat upp skyltar med en uppmaning till kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (likaså M) att stoppa utsläppen av tungmetaller till Farstaviken.

"Att bedriva hetsjakt mot enskilda politiker på detta sätt gynnar varken miljön eller den politiska debatten utan är i mina ögon respektlöst." skriver Schill i ett inlägg på Facebook.

Nu är ju inte Deshira vilken "enskilda politiker" som helst, hon är kommunens högsta politiker, den som har det yttersta ansvaret. Hon har dessutom redan lovat att "verka för en långsiktig lösning" utan att precisera vad hon menar.

Men framför allt: när blev det "hetsjakt" att uppmana kommunstyrelsens ordförande att stoppa utsläpp? Är det inte en demokratisk grundsten att medborgare ska säga sin mening, framföra sina åsikter och att makten utgår från folket? När blev det "respektlöst" att kräva miljöskydd av de som sitter i kommunens högsta politiska ledning?

Det är ju inte heller helt ovanligt att moderater uppmanar statsministern att göra saker och ting. Är det också respektlös hetsjakt?

Och tvärt emot vad Schill menar skulle det säkerligen gynna både miljön och den politiska debatten om Deshira Flankör fattade ett bra beslut.

Stoppa gifterna till Farstaviken, Deshira!

Two Billboards Outside Gustavsberg, Värmdö

Skylt Deshira.jpeg
Skylt tungmetaller.jpeg

Den 12 april år 2000, för exakt 18 år sedan, skrev Farsta Slottsviks samfällighetsförening ett brev till Villeroy & Boch med anledning av röret. I brevet menade FSS att marken vid diket till Farstaviken antagligen var förorenat av tungmetaller till följd av utsläppen genom röret och föreningen krävde att Villeroy & Boch skulle ta prover och, vid behov, sanera marken.

Det dröjde två månader innan bolaget, något avmätt, svarade att det "lakvatten som kommer ur ledningen är med säkerhet harmlöst för människor och djur". Någon provtagning och sanering blev det inte.

Idag vet vi bättre. Vattnet innehåller skyhöga halter av tungmetallerna bly, kadmium, nickel, koppar och zink.

Sedan dess har FSS vid upprepade tillfällen försökt att påkalla kommunens och bolagets uppmärksamhet för den pågående förgiftningen av Farstaviken. Senast i februari i år skrev föreningen brev till kommunen och begärde att kommunen ska besluta om gränsvärden för det vatten som släpps ut. Kommunens "svar" berörde inte ens kravet utan bestod av en långrandig beskrivning av de tekniska svårigheter som finns med att bestämma varifrån gifterna i dikesvatten vid Ekbacken kommer.

Nu har de boende i Farsta Slottsvik tröttnat på kommunens oförmåga att förstå allvaret (och kravet). På måndag eftermiddag kunde förvånade busspendlare se en grupp boende som spikade upp skyltar vid busshållplatsen. Budskapet är att tungmetaller orenat spolas ut i Farstaviken och att kommunstyrelsens ordförande, Deshira Flankör, måste se till att stoppa utsläppen.

Den 15 april kl 14 hålls ett informationsmöte i Oxstallet vid Farsta Slottsviks busshållplats.


Giftutsläpp till Farstaviken inte med i Moderaternas valprogram

Stängröret.se har fått tillgång till Värmdömoderaternas utkast till "politiskt handlingsprogram för 2018–2021", det politiska program som Moderaterna i Värmdö tänker gå till val på i höst. I programmet lägger partiet fram 97 olika reformer som de tänker genomföra under nästa mandatperiod om de får behålla sin styrande roll i kommunen. Alla handlingspunkter i programmet är fastställda av föreningsstämman och programmet ska antas vid ett möte i föreningsstyrelsen den 23 april.

Programmets omslag pryds av en vacker bild av Farstaviken en solig sommardag med blå himmel, glittrande vatten och feta segelbåtar som sakta gungar vid bryggorna framför Tornhuset i Gustavsberg. Men det är tyvärr den enda gången Farstaviken förekommer i dokumentet.

I programmets sista avsnitt, som behandlar "Ansvar för miljö och klimat", finns flera förslag som Värmdömoderaterna vill "verka för" inom miljöområdet. Det är ganska okontroversiella förslag, till exempel att beroendet av fossila bränslen ska minska, att det sätts upp fler laddstolpar för elbilar och att kommunanställda ska få köpa SL-kort via nettolöneavdrag.

Men Farstaviken, de pågående utsläppen av tungmetaller via Villeroy & Bochs lakvattenrör och de stora problemen med gifter i viken, nämns dessvärre inte med ett enda ord i programmet.

För mindre än en månad sedan oroades Moderaternas starka kvinna i Värmdö kommun, Deshira Flankör, av läget i Farstaviken. Hon lovade då att hon skulle "verka för att hitta en långsiktig lösning". Själv skulle hon inte bada i Farstaviken och hon föreslog att det skulle sättas upp skyltar som avrådde andra från bad på grund av utsläppen.

Men enligt det politiska handlingsprogrammet kommer inte Värmdömoderaterna att "verka" för att stoppa utsläppen av tungmetaller till viken, trots att de pekas ut av Länsstyrelsen och Vattenmyndigheten som ett av de stora miljöproblemen i området.

Även om handlingspunkterna för nästa mandatperiod är fastställda kan medlemmar fortfarande skicka in förslag på ändringar av programmets brödtext. Stängröret.se uppmanar moderater och alla andra som oroas av situationen i Farstaviken att skicka mail med krav på att Moderaterna – i enlighet med Deshiras löfte – "verkar" för att stoppa utsläppen av tungmetaller till Farstaviken.

Oavsett partifärg vill vi alla ha en frisk och levande Farstavik.

Kommunen dumpar tungmetaller på odlingslotter i Farsta Slottsvik

Dumpade sediment- och jordmassor från diket, 26 mars.

Dumpade sediment- och jordmassor från diket, 26 mars.

Många av oss har sett hur det så kallade diket för lakvatten mellan Oxstallet och Farstaviken har varit igenvuxet under lång tid, vilket orsakade stora översvämningar av både marken runt diket och av Odelbergs väg. Men på morgonen 13 februari stod plötsligt en grävmaskin vid diket och grävde ur slam, sediment och jordmassor. Någon dag senare kom ett kraftigt snöfall och snön har legat djup fram till häromdagen.

IMG_1794.jpeg

Styrelsen för Farsta Slottsviks samfällighetsförening, som äger och förvaltar marken där diket går, hade inte blivit informerad. Det är onekligen lite märkligt att någon gräver ur diket utan att först kontakta markägaren, men så var det.

Enligt avtalet mellan samfälligheten och Villeroy & Boch är det företaget som ska se till att anläggningen fungerar och alla åtgärder ska ske i samråd med markägaren. Men Villeroy & Boch säger att de inte har något med rensningen att göra.

Vid kontakter med kommunens miljöavdelning nekade de först till att kommunen var ansvarig, men senare kom det fram att det kanske var tekniska kontoret som hade varit ute och grävt på eget bevåg.

Idag har kommunen slutligen bekräftat att det var driftenheten som grävde upp diket. De "beklagar att samfälligheten inte har fått information tidigare".

Nu har snön smält och ett annat problem har uppdagats: kommunen dumpade slam-, sediment- och jordmassorna på marken runt diket och plattade till dem med grävaren. Nu ligger det utspritt över ett område på cirka 1000 kvadratmeter. Det är ingen vild gissning att massorna innehåller höga halter av tungmetaller som Villeroy & Boch ansvarar för och som kommunen nu har spridit ut över samfällighetens mark.

Kommunen säger nu att de "ska ta samlingsprov på massorna för att sedan göra en bedömning ifall dessa kan ligga kvar eller köras till deponi". Till saken hör att marken där massorna har dumpats är "odlingslotter" enligt kommunens gällande detaljplan.

Man häpnar. Åsa-Nisse lever.


Röret läcker och Idrottsvägen ska saneras

Strax innan jul uppstod ett hål i asfalten på Idrottsvägen, i backen upp mot tippen, vid hästhagen ungefär. Ur hålet strömmade vatten ut över vägen och ner i dikena. Någon försökte täppa till hålet med lite grus, men efter ett par dagar forsade vattnet ut igen. Någon vecka senare uppstod ett nytt hål i asfalten, nu lite längre ner mot korsningen.

De senaste veckorna har hålen varit torra eftersom det har varit minusgrader och det inte blir så mycket lakvatten, men snart är vårfloden här igen.

Farsta Slottsviks samfällighetsförening har fått brev från kommunen där de bekräftar att det är läckage från lakvattenröret som går under Idrottsvägen just där. I vår ska Idrottsvägen rivas upp och röret lagas. Samtidigt kommer det att tas prover på marken och om det är förorenat ska området saneras.

Lite intressant att läckan ska stoppas och marken saneras - men viken kan tydligen ta emot hur mycket som helst. När ska det stoppas? Och när ska sedimenten saneras?


Boende bjuder in politiker till informationsträff om Farstaviken

De boende i Farsta Slottsvik har idag bjudit in kommunens politiker till en informationsträff och fältstudie vid Villeroy & Bochs avloppsrör till Farstaviken. Inbjudan kommer från Farsta Slottsviks samfällighetsförening som representerar 400 hushåll med cirka 1 000 invånare i Farsta Slottsvik.

Träffen är planerad till den 15 april kl 14 och utgår från samfällighetens samlingslokal Oxstallet på Odelbergs väg. Även boende och allmänhet är inbjudna.

Inbjudan till fältstudie.jpg

Vänsterpartiet ställer fråga om röret i kommunfullmäktige

Inför kommunfullmäktigemötet imorgon (onsdag) har Vänsterpartiets Mats Skoglund lämnat in en fråga till Lars-Erik Alversjö (M) som är ordförande i den nämnd som hanterar miljöfrågor, bland annat rörets utsläpp till Farstaviken. Skoglund vill veta vad kommunens luddiga föreläggande om tippen egentligen betyder: är det OK att släppa ut giftigt vatten så länge Farstavikens tillstånd inte blir ännu sämre, eller betyder föreläggandet att vatten som släpps ut måste ligga nära bakgrundshalterna, dvs naturliga nivåer?

Skärmavbild 2018-03-20 kl. 09.44.16.png

En bra fråga av Vänsterpartiet som visar att de fattar vad som hittills har undgått allianspartierna: det måste ställas tydliga krav nu. Det ska bli intressant att höra Alversjös svar denna gång – tänker han fortsätta att berätta om alla tekniska problem, övertäckningen av tippen och utredningar, eller kommer han att ge tydligt besked? Frågan har ju utretts sedan 1986...

Stängröret.se skrev häromdagen att det vatten som kom ur röret vid senaste mätningen 2014 innehöll mellan 30 och 300 gånger naturliga halter av fem tungmetaller. Senare mätningar, längre uppströms vid tippen, visar att lakvattnet 2017 innehöll betydligt högre halter, så det kan vara ännu värre idag.

Men lakvattnet från tippen är ju bara en del av problemet. I röret kommer ju stora mängder förorenat vatten från andra verksamheter och från ett stort markområde som är mer eller mindre förorenat.