Länsstyrelsen: V&B måste rena vattnet nu

När kommunen beslutade att Villeroy & Bochs lakvatten måste renas bestämde de också att det måste göras på en gång, eller med ”omedelbar verkställighet” även om beslutet överklagas. Detta är ganska ovanligt, om beslut överklagas brukar de bara gälla efter att det finns en dom i rätten och det kan ta lång tid. V&B överklagade naturligtvis, men de begärde även att den ”omedelbara verkställigheten” skulle ogiltigförklaras av länsstyrelsen, det kallas inhibition.

Överklagandet rullar vidare, men nu har länsstyrelsen beslutat att inte ogiltigförklara den del som handlar om omedelbar verkställighet. Kommunens förbud mot utsläpp av orenat vatten gäller medan det pågår en överklagan. V&B måste alltså rena vattnet eller betala böter i väntan på att överklagandet avgörs i rätten.

Ett mycket bra beslut. Förutom att det tvingar V&B att genast rena vattnet (eller betala böter) tyder det även på att länsstyrelsen tycker att kommunens beslut om förbud mot orenade utsläpp är rimligt och sannolikt kommer att vinna i rätten.

Länsstyrelsen höll med kommunen och tyckte ”att det Villeroy & Boch anfört inte föranleder länsstyrelsen att göra någon annan bedömning än den nämnden har gjort i det överklagade beslutet. En verksamhetsutövare har bevisbördan för att dess verksamhet utreds och åtgärdas så att den inte ger upphov till olägenhet för människors hälsa eller miljön. Det är också, i enlighet med försiktighetsprincipen, av vikt att lakvatten i behov av rening inte fortsatt förorenar recipienten. Länsstyrelsen finner därför att nämnden haft skäl för verkställighetsförordnandet”.

Nu har vi ett politiskt beslut i kommunen och ett verkställighetsbeslut från länsstyrelsen. Det gnisslas säkert en del tänder hos V&B nu och vi får se om de fortsätter med sin allt igenom obegripliga och oansvariga strategi att motsätta sig kraven.

Även detta delbeslut kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen (Svea hovrätt), men det tar antagligen lång tid och är giltigt medan processen pågår.