Guidad tur i lakvattnets spår

Som bekant lagar kommunen Villeroy & Bochs trasiga lakvattenrör. I torsdags grävde de en stor grop intill Idrottsvägen och hittade platsen där vattnet rinner ut. Det visade sig att det saknas rör på en sträcka på några meter och där har vattnet runnit rakt ut i marken och ned i grundvattnet.

Det är bra att kommunen tar ansvar när inte bolaget gör det. Men under tiden rinner massor av förorenat lakvatten ut ur gropen och leds ut på ängen. Frågan är vem som ska ta ansvar för det?

Följ med på en guidad tur från gropen där det inte finns något rör till utsläppet på ängen.  

Hoppsan! Det fanns inget rör.

Platsen där det inte finns något rör. Till vänster cementröret med vatten från tippen och Ekobacken. Nedtill finns fortsättningen, men däremellan finns bara grus, porslinskross och massor av förorenat vatten.

Igår började Värmdö kommun arbetet med att lokalisera och laga den läcka i Villeroy & Bochs lakvattenledning som gör att förorenat vatten tränger upp ur asfalten på Idrottsvägen. De började med att gräva strax intill Idrottsvägen, där ridstigen viker av mot Engelska Parkvägen. Men de hittade inget rör. Bara en massa vatten.

Idag har de grävt längre upp i hästhagen och hittade till slut både röret och läckan. Eller snarare: de hittade utsläppet. Det finns nämligen inget rör.

Under en meter av porslinskross, grus och jord hittade de slutet av ett gammalt cementrör som bara mynnade ut i marken. Fem meter från utsläppet gick ett annat rör som fångade upp det vatten som inte rann ner i marken. Inte konstigt att vatten bubblade upp ur Idrottsvägen, det rann i jordlagren och trängde till slut ut vid vägen.

Hur länge detta har pågått vet nog ingen. Cementrören till och från denna ”stenkista” är mycket gamla och spruckna. Kanske har det aldrig funnits ett rör på den bit som nu saknas, eller så har det för länge sedan krossats och blivit en del av fyllningen.

Ingen vet heller hur mycket av vattnet från V&B:s industritipp som har runnit ner i grundvattnet och hur stort område som nu behöver saneras. De senaste åren har dessutom det extremt förorenade dagvattnet från dikena på Ekobacken letts ner i röret.

I ett års tid har V&B vägrat att lokalisera och laga läckan med förklaringen att röret inte är deras ansvar. Men av servitutsavtalet mellan Farsta Slottsviks samfällighetsförening, som äger marken, och V&B framgår tydligt att V&B har ansvar för ”all drift, underhåll och reparation av dike och ledning och kostnaderna härför”.

Slutet av cementröret som kommer från V&B:s soptipp och vattnet som rinner ut i stenkistan.

Röret som går från stenkistan ner mot Farstaviken.

En annan populär bortförklaring av V&B har varit att det är den tunga trafiken på Idrottsvägen (bussarna) som har krossat röret under vägen och orsakat läckan. De menar därför att läckan inte är deras fel.

Men det är precis vad den är.

Kommunen drar nu ett nytt rör från den punkt där vattnet rinner ut i stenkistan och hela vägen ner under Godenius väg. Som skattebetalare är vi alla med och betalar för att laga läckan medan V&B skrattar hela vägen till banken.


Värmdö kommun lagar Idrottsvägen

IMG_0750.JPG

Sedan Villeroy & Boch i nästan ett års tid har vägrat att laga läckan i sitt lakvattenrör vid Idrottsvägen har Värmdö kommun nu insett att något måste göras. Idag fick Farsta Slottsviks samfällighet ett mail där kommunen meddelar att de kommer att genomföra reparationen själva. Inget sägs om sanering, men vi får nog utgå från att det tas prover och att eventuellt förorenad mark behandlas.

De senaste dagarnas regn har fört med sig stort läckage av förorenat vatten och flera mindre hål har uppstått i vägen. Vattnet läcker ut lite överallt och rinner nedför backen till Godenius väg.

Trist att inte V&B tar ansvar för sin egen skit. Nu tvingas kommunen gå in och vi skattebetalare får stå för notan. Men det verkar vara en del av ett mönster där V&B konsekvent försöker att undvika alla kostnader och allt ansvar. Det är inte ett OK beteende av ett stort företag år 2018.

Samtidigt övertar kommunen ansvaret för drift och underhåll av Idrottsvägen som hittills har varit en gråzon. Marken där vägen går ägs av JM men den används mest av Villeroy & Boch, boende på Palmquists väg och bussar (samt en ganska stor olaglig genomfartstrafik mellan Farsta Slottsvik och väg 222).


Handlingsplan kommer “efter nästa vecka”

På kommunfullmäktiges möte idag ställde Mikael Lindström (S) flera intressanta frågor till miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämndens ordförande Lars- Erik Alversjö aka LEA (M). De gällde dels de löften Alversjö gav vid samfällighetens möte i Oxstallet den 25 augusti och dels löftet från den nya Majoritet för Värmdö att utsläppen av tungmetaller till Farstaviken ska upphöra senast 31 december 2019.

Lindströms fråga till LEA var till synes enkel och konkret: “När kommer handlingsplanen eller de beslut som skulle göra det här möjligt?”.

LEA är ju sällan den som ger ett tydligt svar på en tydlig fråga om han istället kan hänvisa till en utredning och han bröt inte mönstret idag heller. Han bekräftade löftet och menade att det har kommit en mängd olika konsultrapporter den senaste tiden som gör detta möjligt, men att utredningar och analyser fortfarande pågår. Nästa vecka kommer svar på ytterligare provtagningar av stenen i bergkrossen och när de resultaten finns är det möjligt att ta fram en handlingsplan.

“Skulle samma fråga komma upp vid nästa fullmäktige kan jag ge ett betydligt bättre detaljerat svar” avslutade LEA och Lindström lovade att återkomma.

Stängröret.se känner igen LEA:s svar. Vid möte efter möte har han lovat att vid nästa möte kommer det att finnas svar. Det är helt enkelt inte trovärdigt längre. Vi hoppas att Miljöpartiet, som har blivit en del av den styrande majoriteten, kan få saker att hända.

Du kan se och höra debatten cirka 55 minuter in i sändningen.


Röret stängs 2019!

IMG_4911.JPG

Så har Värmdö fått en ny politisk ledning, Majoritet för Värmdö. Den är ungefär som Kexchoklads ”nya” smak: halvny. Majon består till fyra femtedelar av samma gamla allianspartier som tidigare, men nu med Miljöpartiet som förstärkning för att undvika beroende av Sverigedemokraterna.

Miljöfrågor har ju hittills inte varit allianspartiernas starkaste gren, nu hoppas vi alla på att MP kan ändra på det. Men inledningen har onekligen varit lite trevande. Majoriteten deklarerade kryptiskt att Farstaviken ska bli ”giftfri”, men det är högst oklart vad det innebär. Miljöpartiet Värmdös hemsida har tyvärr inte mer att säga.

Det skulle inte skada med tydliga besked. Stängröret.se kontaktade därför MP:s språkrör Hanna Torell och bad henne att precisera vad överenskommelsen mellan partierna egentligen föreskriver. Hennes svar vad beträffar utsläppen av tungmetaller är: 

”Den gemensamma målsättningen är att utsläpp av föroreningar genom röret som passerar Farsta Slottsviks samfällighet ska stoppas senast 31/12 2019.”

Det är ett välkommet besked. Röret ska alltså stängas senast nästa nyår! Eller åtminstone ska vattnet som då släpps ut vara rent, vilket i praktiken är samma sak. Det är betydligt snabbare än vad alliansen lovade.

”Jag tror det när jag ser det” var det någon som sa och det är lätt att instämma. Det kommer inte att hända av sig självt och att skylla på att det behövs fler utredningar håller som bekant inte.

Nu ser vi fram emot att majoriteten vid tillträdet 1 januari 2019 lägger fram en handlingsplan som på ett trovärdigt sätt visar hur denna ”gemensamma målsättning” ska uppnås.


Idrottsvägen spricker

Sedan åtminstone slutet av 2017 har lakvatten bubblat upp ur hål i Idrottsvägen utan att vare sig kommunen eller Villeroy & Boch gör något åt det. Hur mycket som rinner ut vet vi inte, men för närvarande verkar det vara ett par tusen liter per dygn som tränger upp ur vägen och sedan rinner ner i dikena och förorenar marken. Det verkar rimligt att det bara är en mindre del av vattnet som tränger upp till ytan, mer rinner kanske direkt ner i marken under vägen.

Det enda som har hänt det senaste året är att någon har ställt dit några trafikkoner för att inte bilar och bussar ska köra ner i hålen. Kommunen har förelagt Villeroy & Boch att laga vägen och sanera marken, men bolaget vägrar att åtgärda problemet med den något osannolika förklaringen att det inte är deras rör. Nu är frågan uppe i mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

Häromdagen syntes vatten även mitt i vägbanan. Medan denna fars fortsätter har vägen uppenbarligen spruckit av vattentrycket. Utöver de tidigare läckorna går nu en cirka tio meter lång spricka mitt i asfalten där lakvatten nu också läcker ut. Som tur är har det inte regnat mycket de senaste veckorna, men vad som händer med vägen när höstregnen sätter igång och det blir stora mängder lakvatten från tippen och Ekobacken kan vi bara föreställa oss.

Än så länge.


En skylt är en skylt är en skylt

Skylt Deshira.jpeg

Den 9 april 2018 satte boende i Farsta Slottsvik upp två skyltar på skateboardrampen på Odelbergs väg. På skyltarna uppmanades kommunstyrelsen ordförande Deshira Flankör (M) att stoppa utsläppen av tungmetaller till Farstaviken. Händelsen väckte viss uppmärksamhet, inte minst hos Moderaterna. Vice ordförande i Moderata ungdomsförbundet i Värmdö var en av dem som rasade på Facebook och kallade skyltarna ”hetsjakt”.

Det tog sedan bara några få timmar för kommunens överbelastade tjänstepersoner att utfärda ett föreläggande om att skyltarna skulle tas bort, annars skulle Farsta Slottsviks samfällighetsförening tvingas böta 150 000 kr. Skyltar kräver bygglov och något sådant lov fanns inte.

Det kändes som en lätt överreaktion från politiskt håll. Men moderater menade att det var en ren rutinåtgärd, det görs hela tiden, kommunen ser strängt på uppsättning av olovliga skyltar, till exempel på Grisslingerakan. Det visade sig dock att att föreläggandet mot FSS var det enda som hade utfärdats i hela Värmdö kommun på åtminstone fyra år.

Hur som helst målades texten på skyltarna över. Enligt lagens definition var det då inte skyltar längre. Bilder på de enfärgade träskivorna skickades till kommunens tjänstepersoner som meddelade att ärendet skulle läggas ner. Men politikerna i kommunledningen var av någon obegriplig anledning inte nöjda med detta, de övermålade träskivorna skulle också tas bort! Det var ändå skyltar, men ”skyltar utan budskap”! Tjänstepersonerna kördes över.

En bisarr historia och inte en av kommunpolitikens största stunder.

FSS överklagade beslutet till länsstyrelsen och vid ett möte i miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden den 22 maj föreslog Christer Hedberg (S) att frågan skulle tas ett varv till med tjänstepersonerna. Den 27 augusti meddelade kommunens bygg- och miljöavdelning till kommunledningen att de ansåg att ärendet borde läggas ner.

”Enligt plan- och byggloven krävs bygglov för skylt. Skylt definieras, enligt plan- och byggförordningen, som en tavla, bildskärm, skylt, flagga, ljusprojektion eller liknande med syfte att förmedla reklam, information eller liknande. Av fotografier inkomna till nämnden framgår att de tidigare skyltarna målats om och utgör därmed inte en sådan skylt för vilken lov och startbesked hade krävts.”

Vid miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämndens möte den 11 september beslutade politikerna i kommunledningen att ändra sig och gå på samma linje som tjänstepersonerna. Ärendet har lagts ner (sidan 8).

En skateboardramp är en skateboardramp är en skateboardramp.


Idrottsvägen: farsen fortsätter

Många har nog sett hålen i Idrottsvägen, i backen upp mot tippen, där det står trafikkoner. Ur hålen strömmar sedan snart ett år vatten som kommer uppifrån Villeroy & Bochs (Gustavsberg AB:s) soptipp och industriområdet Ekobacken. Bredvid vägbanken sipprar vattnet ut och rinner i strömmar nedför vägen, ungefär en till två kubikmeter per dygn. Vattnet är av allt att döma förorenat av höga nivåer av tungmetaller som läcker ut över vägen, ner i marken och till grundvattnet.

Redan i januari 2018 kontaktade Värmdö kommun Gustavsberg AB och uppmanade bolaget att laga läckan. Men bolaget vägrar att göra något och menar att det inte är deras problem. Deras resonemang mynnar ut i att det inte är deras rör och därför är läckaget inte heller deras ansvar. Idrottsvägen går på JM:s mark och Gustavsberg AB menar därför att det är JM som borde ställas till svars.

”Det är inte vårt rör…”

Kommunen håller inte med om det. Oavsett vem som äger röret är det Gustavsberg AB som är verksamhetsansvarig och den 12 juni skickade kommunen ett föreläggande till bolaget där de kräver att de läckan lagas och att den mark som har blivit förorenad saneras. Eftersom det handlar om kraftigt förorenat vatten som läcker ut beslutade kommunen att föreläggandet skulle gälla omedelbart även om det överklagades.

Som väntat valde Gustavsberg att överklaga beslutet till länsstyrelsen och menade dels att läckan inte är deras ansvar/problem och att de inte kan genomföra åtgärder på JM:s mark. Bolaget vände sig även emot kommunens beslut om att läckan skulle lagas omedelbart även om föreläggandet överklagades. De menade att det inte fanns något överhängande problem och att åtgärder kunde vänta tills ansvarsfrågan avgörs i rätten.

Länsstyrelsen beslutade i augusti att kommunens föreläggande huvudsakligen var rätt, åtgärderna skulle genomföras omedelbart i väntan på att ansvarsfrågan avgörs. Då vände sig Gustavsberg AB till Mark- och miljödomstolen och överklagade länsstyrelsens beslut. Den 20 september meddelade domstolen att den anser att Gustavsberg AB inte behöver laga läckan omedelbart, det kan vänta tills frågan om ansvar avgörs i rätten. Under tiden får vattnet fortsätta att rinna ut.

Rörets dragning och fastighetsgränser. Hålen i Idrottsvägen ligger på JM:s mark men FSS anser att läckan på röret antagligen ligger högre upp, ungefär vid punkten A.

Rörets dragning och fastighetsgränser. Hålen i Idrottsvägen ligger på JM:s mark men FSS anser att läckan på röret antagligen ligger högre upp, ungefär vid punkten A.

Värmdö kommun har nu överklagat mark- och miljödomstolens beslut till mark- och miljööverdomstolen. Även Farsta Slottsviks samfällighetsförening (FSS) har skickat en skrivelse till överdomstolen där de menar att läckan måste lagas omedelbart oavsett ansvarsfrågan, men att det dessutom verkar troligt att läckan finns på FSS mark – som gränsar till vägen – och att vattnet rinner längs röret och tränger upp i dagen längre ner (vid vägen). På den marken har Gustavsberg AB skyldighet enligt avtal med FSS att sköta underhållet. Därför uppmanar FSS överdomstolen att gå emot mark- och miljödomstolens beslut.

Det har snart gått ett år sedan denna läcka upptäcktes. Gustavsberg AB, som i andra sammanhang säger att de gärna samarbetar, har konsekvent motarbetat kommunens uppmaningar att laga läckan sedan i januari. På grund av det har vattnet fortsatt att strömma ur det trasiga röret, förorenat mark och runnit ner i grundvattnet.

Hur mycket vatten det handlar om vet ingen. Det har varit en torr sommar, men en uppskattning som görs av FSS är att det för närvarande rinner ut mellan en och två kubikmeter vatten per dygn på ytan. Hur mycket som läcker ut neråt och aldrig når ytan är okänt.

Hur länge ska denna fars fortsätta? Det är nog ingen vågad gissning att rättens beslut även i fortsättningen kommer att överklagas, oavsett vem som får rätt. Gustavsberg AB skämmer ut sig. Men det är också rimligt att fråga sig varför inte kommunen helt enkelt lagar läckan själva i väntan på att processen avgörs.


V&B: Nej till möte om förorenad mark

Villeroy & Boch, som är ansvariga för allt förorenat vatten som skickas genom röret ut i Farstaviken, betonar att de vill samarbeta med de boende i Farsta Slottsvik och vara transparenta. Men något möte om den mark som kan vara förorenad vill de inte ha. Det följer ett 18 år gammalt mönster.

Bakgrunden är att V&B enligt avtal med Farsta Slottsviks samfällighetsförening (FSS) har rätt att använda röret för bortforsling av lakvatten, men ska stå för skötseln och alla kostnader som är förknippade med röret.

FSS skickade brev till V&B den 31 juli och menade att V&B inte sköter sitt åtagande enligt avtalet. Marken kring diket norr om Odelbergs väg har varit mer eller mindre konstant översvämmad under förra hösten och vintern och i Idrottsvägen har det uppstått två hål i asfalten där lakvatten läcker ut. Att röret läcker på andra ställen är inte uteslutet.

I brevet krävde FSS bland annat att V&B senast 31 december ska undersöka den mark som kan ha förorenats av utsläpp och läckage från röret. Mark som är förorenad ska sedan saneras senast 30 juni 2019.

Eftersom tiden går och ingenting händer skrev FSS ett nytt brev 2 oktober och begärde ett möte med V&B för att diskutera vilka områden som kan vara förorenade och försöka upprätta en handlingsplan.

Svaret från V&B är en lång redogörelse för alla deras problem och svårigheter och i viss mån vad som görs inom olika områden, men något möte med FSS om förorenad mark vill de inte ha.

“När det gäller just föroreningarna så pågår det löpande diskussioner med Värmdö Kommun som är vår tillsynsmyndighet, och vi vill hålla dessa diskussioner i det forumet.”

De vill helt enkelt inte träffa FSS och prata om det, de vill hellre snacka med kommunen. Istället uppmanar bolaget FSS att rapportera eventuella föroreningar till kommunen varpå kommunen kommer att ta kontakt med fastighetsägaren (dvs FSS…). Eh?

“Om ni misstänker att det finns eventuella föroreningar någonstans så är det viktigt att ni rapporterar detta till kommunen så får de i sin tur ta kontakt med fastighetsägaren.”

Provtagningar som skedde för 18 år sedan visade tydligt att sediment och omgivningar vid rörets utlopp redan då var förorenade. V&B avfärdade detta genom att hävda att vattnet var “harmlöst” och att några undersökningar därför inte behövdes. Samtidigt erkände de att eventuella föroreningar var bolagets ansvar.

Om villkoren i FSS krav från 31 juli inte uppfylls senast vid årsskiftet anser samfälligheten att V&B:s servitut att använda röret är ogiltiga (från samma datum) och en process för att häva avtalen kommer att inledas. Hävandet behöver godkännas av Lantmäteriet genom en ny fastighetsreglering och innebär i princip, om det godkänns, att röret stängs. V&B förlorar rätten att använda det.