JM har överklagat kommunens föreläggande om rening av vattnet från stenkrossen. I det första brevet till länsstyrelsen finns ingen motivering, bara att JM i första hand begär att föreläggandet upphävs och i andra hand att tiden för påbörjande av rening flyttas fram.
I en komplettering den 22 januari utvecklar bolaget sina motiv. Det är lite virrigt, men Stängröret tolkar skrivelsen som att JM baserar sin begäran på följande:
För det första vill JM flytta den stora högen med 300 000 ton krossad sten som anses orsaka föroreningen, men kommunen har utfärdat ett förbud mot att flytta stenmassorna. Om bolaget får flytta stenen så upphör problemet med förorening och vattnet behöver inte renas. Detta bortser då från att stenen, om den flyttas, orsakar samma problem men på en annan plats.
För det andra anser bolaget att det rinner in förorenat vatten från omgivningen (vilket även Villeroy & Boch hävdar är problemet med deras soptipp). JM menar att det inte är rimligt att de åläggs att rena vatten som kommer från andra håll. I sin kommunikation med Villeroy & Boch har kommunen svarat att fastighetsägaren ansvarar för allt vatten som rinner ut från verksamheten, oavsett varifrån det kommer. En ganska rimlig ståndpunkt som nog länsstyrelsen håller med om.
Slutligen menar JM att länsstyrelsen är jävig eftersom tjänstemän där tidigare har granskat en rapport om stenens egenskaper. JM begär därför att ärendet ska prövas av en annan myndighet.