Äntligen! Röret stängs.

Beslut IMG_4913.jpg

Idag tog Värmdö kommun två beslut som innebär ett politiskt stopp för utsläppen av gifter till Farstaviken, röret ska stängas! Senast 1 januari 2020 ska allt vatten som kommer från både soptippen och bergkrossen vara renat, annars får det inte släppas ut i viken. Det här har vi alla väntat på i många år och äntligen händer det!

Soptippen

Sedan 2017 finns ett föreläggande mot Villeroy & Boch att lakvattnet från tippen ska renas senast 2019, men i vanlig ordning begärde företaget i somras att få uppskov för att – ja ni vet: utreda lite mer. Det ena av dagens två beslut i bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden var att säga nej till bolagets begäran om ytterligare ett uppskov. Därmed ligger föreläggandet från 2017 fast och saken borde vara klar, åtminstone på papperet.
Beslutet innebär att Villeroy & Boch förbjuds att släppa ut orenat vatten till Farstaviken. Förbudet gäller från 1 januari 2020 och är förenat med ett vite på 40 000 kronor per månad.

Bergkrossen

Det andra av dagens beslut gäller vattnet som kommer från JM:s berg med krossad sten mittemot tippen och sedan rinner ut i dikena ned mot Farsta slottshage. Allt tyder på att gifterna i dikesvattnet orsakas av den krossade stenen. Regnvatten som passerar stenhögen blir surt och då fälls metaller i jorden ut.
Kommunen beslutade att från och med 1 januari 2020 får inget orenat vatten släppas ut från fastigheten där stenen ligger.

Stängs röret?

Vi får väl se vad som händer, men politiskt verkar frågan vara avgjord: röret ska stängas 1 januari 2020. Att bygga permanenta reningsanläggningar före årsskiftet är nog uteslutet, men det går att bygga tillfälliga anläggningar som kan startas ganska snabbt och dessutom kan bolagen samla in och lagra det förorenade vattnet i väntan på en rening.
Låt oss gissa att Villeroy & Boch kommer att överklaga beslutet, men kravet (och vitet) gäller även om det överklagas. Bolaget kan söka inhibition hos domstol (att beslutet inte ska verkställas) men deras utsikter är nog rätt dåliga. Bolaget har känt till kravet i två och ett halvt år utan att göra något annat än att söka ytterligare uppskov. Det är inte heller osannolikt att även JM överklagar.

Seger?

Ja, det är en seger. Vi har krävt ett politiskt beslut om att stänga röret och nu har vi det. Uppgiften är nu att se till att alla parter gör vad de kan för att det ska genomföras i verkligheten.
Om datumet 1 januari 2020 håller beror rätt mycket på JM:s och Villeroy & Bochs attityd. Tänker de obstruera och stå på fel sida om historien eller är de mogna nog att ta sitt ansvar? Och hur kommer kommunen att genomdriva beslutet?


Politik är ingen Oscarsgala, men några personer förtjänar ändå att nämnas. Mikael Lindström (S) har varit central för den här positiva utvecklingen genom att driva den hårt i opposition, liksom flera personer i Miljöpartiet som har drivit kraven i samarbetet med de borgerliga partierna. Styrelsen i Farsta Slottsviks samfällighet har legat på, liksom många boende som har ordnat med möten, satt upp affischer, kokat kaffe, grejat med hemsidan, tagit bilder, samlat in pengar, skrivit mail, delat på FB, ringt politiker och – inte minst – målat de skyltar som startade alltihop.


(Den som är noga med ordval kanske påpekar att besluten inte innebär att röret stängs i bokstavlig mening. Men som framgår på annan plats på denna sida behöver inte en stängning innebära att röret upphör att finnas eller pluggas igen – att vattnet som kommer ut är rent är i praktiken samma sak.)