Boende kräver åtgärder

IMG_8828.jpg

För en vecka sedan skickade Farsta Slottsviks samfällighetsförening, som förvaltar det gemensamma mark- och vattenområde där Villeroy och Boch släpper ut sitt lakvatten, brev till Värmdö kommun. Samfälligheten representerar 400 hushåll och över tusen boende i Farsta Slottsvik.

I brevet kräver samfälligheten att kommunen genast ser till att röret inte får användas för utsläpp av förorenat vatten på föreningens mark eller vattenområde. Föreningen ska även undersöka möjligheten att häva det gamla servitut som ger Villeroy & Boch rätt att ha sitt rör över fastigheten och ifrågasätter om ett servitut verkligen ger Villeroy & Boch rätt att släppa ut giftigt vatten på samfällighetens egendom.

Bilden klarnar, men vad vill allianspartierna?

Nu har alla partier besvarat frågan om hur de vill göra med det giftiga lakvatten som rinner ut i Farstaviken från Villeroy & Bochs soptipp: vill ni stoppa utsläppen nu eller vänta och se?

Glädjande nog är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet rätt tydliga med att de vill stoppa utsläppen nu genom att ställa krav på hur höga halter av tungmetaller som får finnas i det vatten som rinner ut. För det har de fått högsta betyg för sina svar. Dessutom har Miljöpartiet lämnat in en motion till kommunfullmäktige där de kräver att kommunen beslutar om detta, medan Vänsterpartiet har lämnat in en interpellation - alltså en begäran om debatt i kommunfullmäktige.

Tyvärr är svaren från allianspartierna ungefär lika grumliga som lakvattnet. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har skickat in samma långa icke-svar där de inte besvarar frågan utan fördjupar sig i att förklara alla problem som finns vid tippen.

Stängröret uppmanar allianspartierna, som har makten i kommunen, att ta sitt ansvar och ställa krav. Om du vill hjälpa till kan du gärna skriva mail till dem!


Villeroy & Boch ser inget problem med tungmetallerna

Mitti Värmdö har publicerat en artikel om utsläppen av förorenat vatten från Villeroy & Bochs soptipp till Farstaviken. Analyser av vattnet visar att det innehåller extrema nivåer av flera tungmetaller, främst bly, kadmium, koppar, nickel och zink. Nivåerna ligger i vissa fall tiotals gånger högre än vad som tillåts i kommunens dagvattenpolicy.

Skärmavbild+2018-01-14+kl.+11.10.11.png
 

Men Villeroy & Boch ser inget problem med det. "En utredning visar att Ekbackstippen inte har någon avgörande betydelse för miljöförhållandena i Farstaviken", säger Angelica Zwahlén, kommunikationsansvarig på företaget.

Uttalandet visar hur fullständigt tandlöst kommunens föreläggande om rening av tippens vatten är. Kommunen har förelagt företaget att från nästa år "vid behov" rena vattnet så att utsläppet "inte medför någon negativ påverkan på vattenkvaliteten och sedimenten i Farstaviken."

Enligt bolaget har alltså lakvattnet ingen negativ påverkan på Farstaviken. Med den utgångspunkten är det väl troligt att bolaget inte heller anser att det finns "behov" av att rena det.

Kommunens föreläggande behöver skärpas. Ett minimikrav är att kommunen sätter riktvärden för hur höga halter av tungmetaller som får släppas ut i Farstaviken. Det finns redan sådana riktvärden för andra utsläpp till Farstaviken i kommunens dagvattenpolicy (tabellen ovan) och självklart bör de användas även för Villeroy & Boch. 


Vänsterpartiet vill sätta riktvärden och lämnar in en interpellation

Flaska1.jpg
 

Vänsterpartiet anser att "de mängder tungmetaller som får komma ut i viken ska ligga nära bakgrundsvärdena" och att det föreläggande som kommunen har beslutat om "riskerar att innebära mycket högre utsläpp än vad som är långsiktigt hållbart." Partiet vill därför att "riktvärden för tungmetallhalterna efter reningen måste tas fram och ska ligga på nivåer som gör att halterna i dagvattnet som når viken ligger nära bakgrundsnivåerna."

Vänsterpartiet har även för avsikt att lämna in en interpellation till kommunfullmäktige och, beroende på svar, även lämna in en motion.

Vänsterpartiets svar får en flaska rent vatten i betyg!

Miljöpartiet motionerar om röret och Farstaviken

Idag lämnade Miljöpartiet de gröna in en motion om röret och Farstaviken till kommunfullmäktige. I motionen vill partiet att kommunen beslutar:

- att utsläppet genom röret vid Oxstallet vid Farstaviken omgående regleras så att
nivåerna av tungmetaller i vattnet inte överstiger kommunens dagvattenpolicy;
- att en utredning omgående genomförs för att utvärdera om det finns ytterligare
andra större orsaker till utsläpp av föroreningar till Farstaviken och att åtgärder
omgående tas för att minska tillförseln av gifter;
- att en ansvarsutredning kring föroreningarna i Farstaviken omgående görs;
- att processen med att rena Farstaviken påbörjas och att bygg-, miljö- och
hälsoskyddsnämnden omgående tar fram förslag på bästa metod för att rena
Farstaviken tillsammans med en kostnadsuppskattning och en tidsplan.

Det är svårt att förstå hur något parti skulle kunna rösta emot de här förslagen. Alla partier som har svarat på enkäten från stängröret vill att vattnet renas, så det bör inte vara kontroversiellt. Stängröret ser fram emot en intressant debatt i kommunfullmäktige och ett beslut som leder till att utsläppen snabbt stoppas.


Diket grävs ur

Det urgrävda lakvattendiket mellan Odelbergs väg och Farstaviken. 2018-02-15

Det urgrävda lakvattendiket mellan Odelbergs väg och Farstaviken. 2018-02-15

En morgon i förra veckan stod det plötsligt en liten grävmaskin vid det igenvuxna "diket" mellan Odelbergs väg och Farstaviken, det som mest har liknat en våtmark med översvämmat lakvatten de senaste åren. Nästa dag hade grävaren försvunnit och diket hade återuppstått. Nu rinner vattnet snabbare ut i Farstaviken. Det är oklart vem som hade beställt grävningen, men antagligen är det kommunen. Stängröret skickade ett mail och frågade men har inte fått svar än. Vart de urgrävda massorna tog vägen är oklart. De måste vara svårt förorenade med tungmetaller – hoppas att de inte har dumpats någonstans där gifterna läcker ut till omgivningen.

För Farstaviken gör det ingen större skillnad, vattnet rinner ut i viken lite snabbare...


Låg ambitionsnivå av Värmdö kommun

Värmdö kommun har utfärdat ett föreläggande till Villeroy & Boch angående Ekbackstippen. I föreläggandet kräver kommunen "allt drän- och lakvatten som avleds från deponin ska vid behov genomgå rening som medför att utsläppet till recipient inte medför någon negativ påverkan på vattenkvaliteten och sedimenten i Farstaviken senast 2019.".

Det är en mycket låg ambitionsnivå som inte säkerställer att utsläppen blir renare. Istället behövs tydliga gränsvärden. Kommunens dagvattenpolicy är en bra utgångspunkt för att ställa sådana krav.


Allianspartierna skickar icke-svar

 

Igår skickade jag brev till alla politiska partier i Värmdö och frågade om de ville stoppa utsläppen genom röret genast eller om de vill vänta (vi har redan väntat i 32 år). Idag fick stängröret ett långt och tekniskt icke-svar från Centerpartiet som talar för alla allianspartier. Brevet beskriver alla svårigheter med situationen vid tippen men svarar inte på frågan. 

Tyvärr måste nog texten ändå tolkas som att de inte tänker ställa tydliga krav i dagsläget utan vill vänta. Stängröret hoppas att de kan ompröva det, men tills vidare får de alla en flaska lakvatten i betyg.